Tirilye Tarihi


Tirilye
Çamlıkahveden Tirilye
Hristiyanlığın kadim çağlarından itibaren büyük ilgi gören Trilye ve çevresinde çok sayıda görkemli kilise, manastır ve ayazmalar inşa edilmiş, ancak bu bu yapılardan günümüze kadar sadece 3 kilise ve 1 manastır ayakta kalabilmiştir. 
Trilye'nin Rum ve Türk mimarisinin tipik ve muhteşem örnekleri olan evleri ise bakımsız ve biraz hüzünlü de olsalar, dizi dizi saksılardaki çiçekleri, zarif pencere ve perdeleri, konuksever kapıları ile gülümsemeyi sürdürüyorlar. 
Osmanlılarca camiye dönüştürülen ve Fatih Camii adını alan Büyük Kilise, duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise, ev olarak kullanılan dündar evi (Yuannes Kilisesi), bir de yemekhane olarak kullanıldığı için bu adla anılan kilise günümüzde varlıklarını zor da olsa sürdürüyorlar. 
Tipik bir dar Trilye sokağında bütün görkemi ile karşımıza çıkan ve 1909 yılında papaz okulu olarak neo-klasik tarzda inşa edilen Taş Mektep bizi gerçekten büyülüyor. 1980'li yıllara kadar ilkokul eğitimi verilen Taş Mektep bugün maalesef bakımsız durumda bulunuyor. 
Yavuz Sultan Selim zamanında Trilye'ye yerleşen Türklerin inşa ettiği hamam, asırların ötesinden bize sıcak selamlar sunuyor. 
Trilye'ye adını veren 3 papaz, ayrı ayrı yerlerde 3 manastır kurdular. Aya Yani, Aya Yorgi ve Aya Sotri manastırları. Günümüzde bunlardan sadece Aya Yani kısmen ayakta kalabilmiştir.
Tirilye
Tirilye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder